Співпраця з поліцією

П’ять речей, які ти можеш зробити, щоб захистити себе від шахраїв:

  1. Будь пильм та обережним;
  2. Не перераховуй гроші не верифікованим особам;
  3. Уникай фейкових сторінок у соціальних мережах;
  4. Не розголошуй свої персональні дані;
  5. Ознайомся з шахрайськими схемами тут: https://cyberpolice.gov.ua/

З вами зв’язався працівник банку? Памятай про 5 фактів:

  1. Реальний працівник банку не просить надсилати кошти! Лише шахраї наполягають на оплаті грошовим переказом чи криптовалютою;
  2. Працівнику банку не потрібна інформація про ваш картковий рахунок! Ніколи не передавай інформацію про твої рахунки тому хто телефонує;
  3. Не повідомляй нікому тимчасові паролі, які приходять в СМС-повідомленні! Розголошення цієї інформації призведе до втрати коштів;
  4. Не переходь за посиланнями! Не натискай на посилання, які тобі надсилає “працівник банку”;
  5. Не виконуй ніяких дій у банкоматах чи терміналах Співробітник банку не надає вказівок щодо маніпуляцій у банкоматах чи терміналах.

Шість ознак фішінгового листа

  1. Звернення до вас автоматично згенероване;
  2. E-mail адресанта не офіційний;
  3. У листі містяться прохання надати персональні дані;
  4. Наявні кнопки з гіперпосиланнями на фейковий сайт;
  5. У тексті присутні граматичні помилки.

НЕ СТАНЬ ЖЕРТВОЮ

  1. Захисти. Завжди захищай свою особистість. Ніколи не повідомляйте свою особисту інформацію;
  2. Відмов. Довіряйте своїм інстинктам. Якщо ви отримали підозрілий електронний лист, видаліть його. Якщо ви сумніваєтеся в правомірності телефонного дзвінки від незнайомця, покладіть трубку.
  3. Повідом. Повідомляючи про шахрайство, ви надаєте правоохоронним органам інформаціцю, необхідну для припинення злочинної діяльності щахраїв і запобігання щоб інші не стали жертвами.

ФІШИНГ

Фішинг – (комбінація голосу та SMS) – це атака соціальної інженерії, ключовою задачею якої є обманом змусити жертв надати конфіденційну інформацію по телефону.

  1. Будьте пильними при отриманні дзвінків з невідомих вам номерів;
  2. не передавайте дані ваших карткових рахунків чи паролів до онлайн банкінгу. Банківські працівники ніколи не запитують таку інформацію;
  3. Не довіряйте особі яка телефонуює, тільки тому, що вона знає про вас персональну інформацію. Шахраї можуть занйти її в Інтернеті.
  4. Не перераховуйте кошти за проханнямя особи, яка телефонує, пракцівники банку ніколи не попросять вас про це.

Злочинці, які отримують гроші незаконним шляхом, повинні приховувати або відмивати джерело походження своїх коштів. Вони залучають людей до переказу грошей – дропів! Не беріть участь у вчиненні злочину, не погоджуйтеся отримувати на свої карткові рахунки чви криптогаманці кошти невідомого походження!

З метою створення безпечного освітнього середовища до учнів 6-х класів завітали інспектори ювенальної превенції Сумської області відділу поліції Бондаренко А.М., Полуляхов І І Під час уроку з поліцейськими обговорили різні питання, які турбують дітей: протидія булінгу, безпека в мережі Інтернет та інші, а також запланували майбутні тематичні зустрічі. Після бесіди працівники поліції з радістю відповіла і на особисті питання школярів
20.02.23_2 20.02.23_3 20.02.23_1
 
Ювенальні поліцейські Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Сумській області та Сумського районного управління поліції розповіли дітям наскільки важливо знати й дотримуватися правил безпечної поведінки на проїзній частині.Поліцейські нагадали дітям про Правила дорожнього руху, права та обов’язки пішоходів. Та закликали бути особливо обережними під час перетину проїзної частини в темну пору доби, або в умовах недостатньої видимості.Крім того, поліцейські наголосили про важливість мати на одязі чи рюкзаках світлоповертальні елементи. У темну пору доби або під час негоди вони роблять громадян більш помітними на дорозі.Учні отримали корисну інформацію та погодились з тим, що безпека кожного залежить від нас самих. Наприкінці зустрічі поліцейські подарували дітям світлоповертаючі наліпки.Поліцейські будуть і надалі проводити подібні заходи, адже безпека дітей – це найголовніше!

3.02.23_1

3.02.23_2 3.02.23_3

 
Інспектори ювенальної превенції Сумського відділу поліції ГУНП в Сумській області провели профілактичну бесіду з учнями 8-х класів.Метою бесіди стала пропаганда правослухняної поведінки як у школі, так і в позаурочний час.Разом із тим, підліткам надали інформацію про види правопорушень та злочинів, відповідальність за їх вчинення.Дітям наголосили на тому, що потрібно вести правослухняний спосіб життя та дотримуватись правових і соціальних норм.Подібні заходи викликають у неповнолітніх зацікавленість в питаннях правового характеру, підвищують рівень правової освіти, а також допомагають подолати внутрішні бар’єри, що перешкоджають формуванню особистості.
2.02.23_2 2.02.23_3 2.02.23_1